Pomysł na weekend

Muzeum filumenistyczne w Bystrzycy Kłodzkiej

W tym tygodniu zapraszamy Państwa do odwiedzenia malowniczego miasteczka położonego nad Nysą Kłodzką, którego jedną z atrakcji jest jedyne w swoim rodzaju muzeum. Naturalnie chodzi o Bystrzycę Kłodzką i Muzeum Filumenistyczne, które  mieści się w dawnym kościele ewangelickim i szkole parafialnej. Bystrzyckie muzeum jest jedyną tego typu placówką w Polsce, która zajmuje się historią niecenia ognia. Muzea o podobnym profilu znajdują się także w Czechach, Szwecji oraz Anglii. Oprócz tematyki filumenistycznej, w kręgu zainteresowań placówki pozostają także zagadnienia związane z wszelkimi przejawami życia na terenie Bystrzycy Kłodzkiej i jej okolic, od czasów najdawniejszych po współczesne. Główny trzon kolekcji muzealnej stanowią przedmioty służące do niecenia ognia, min.: zapalniczki lontowe, benzynowe, gazowe, elektryczne, chemiczne, krzesiwa metalowe i skałkowe oraz opakowania i etykiety zapałczane z Polski, a także krajów Europy i całego świata. Bogate zbiory możemy podziwiać na pięciu ekspozycjach tematycznych: „Historia niecenia ognia”, „Świat etykiet”, „Bystrzyca Kłodzka – oblicza miasta”, „Zaczarowany świat zapałek” oraz „Mleczko w Muzeum” czyli 70 prac satyrycznych autorstwa Andrzeja Mleczki. Na pamiątkę pobytu można nabyć różnego rodzaju zapałki i podpałki w specjalnie zaprojektowanych opakowaniach. Szczegóły można znaleźć na stronie www.muzeum.filumenistyka.pl  .

muzeum bystrzyca 

Muzeum Filumenistyczne
ul. Mały Rynek 1
57-500 Bystrzyca Kłodzka
tel. 74/ 811-06-37
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.muzeum.filumenistyka.pl

 

 

 

Godziny otwarcia:
IX - VI 
wt – Sb. 8:00 – 16:00
Nd – 10:00 – 15:00
Wstęp: 7/5 zł

 

Sezonowe menu jesienno - zimowe – zapraszamy do Restauracji „Bacalhau” w Hotelu Fado

Zapraszamy na jesienno - zimową odsłonę menu do Restauracji Bacalhau w Hotelu Fado. Do końca października menu sezonowe pachnące jesienią. A w nim: pyszne placki ziemniaczane z aromatycznym sosem grzybowym, tradycyjne polskie leczo z kiełbasą i pieczywem  oraz policzki wołowe w korzennym sosie z kopytkami i panierowanym kalafiorem. Restauracja Bacalhau to gwarancja najwyższej jakości! Zapraszamy.

fado jesień

Restauracja „Bacalhau”

ul. M. Konopnickiej 6
58-100 Świdnica
tel. 74 6666 372 (Restauracja)              
Tel. 74 6666 370 (Recepcja)
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
                                           www.hotelfado.eu

Atrakcje turystyczne

12

Restauracje

14

Hotele

10